Skräckbilder på ciggpaket

Publicerat: 12 augusti 2009 i Allmänt
Etiketter:, , , , , , , , ,

Läste i Aftonbladet att Sverige kanske kommer få skräckbilder på sina cigarettpaket. Alltså hur tänker man då? Är det någon som på fullaste allvar tror att det funkar? De enda som kommer tjäna på det är de som säljer cigarettetui. För det kommer alla de som inte gillar att titta på bilderna skaffa sig. Sen är det problemet ur världen. Ja eller så kan man börja köpa smugglecigg, det blir billigare och man får hemleverans och slipper alla äckliga bilder. Ja sen gynnar man ju den kriminella branschen också så att deras organisationer kan växa.

Varför fattar inte folk det? Vill man röka så gör man det. Alla rökare vet att det är farligt och har någon gång sett dessa bilder i skolan mm. Det hjälper inte. Icke rökarna verkar ju jätte nöjda med dessa bilder. Det visar ju bara att rökarna trots allt är smartare än ickerökarna. Tänk tex på att det slängs ciggpaket lite överallt ibland, precis som allt annat skräp. Är det så bra att det finns bilder på ciggpaketen som kan vara skadligt för barn att se på då?

Politiker kommer lägga ner massa tid på att diskutera denna frågan istället för att lägga den tiden på något viktigt. Det gör hela samhället till förlorare. Alla vet att bilderna inte gör någon verkan iallafall.

Tror folk verkligen på skrämsel propaganda? Vad blir nästa steg. Ska vi ha bilder på feta barn på de röda mjölkpaketen vid frukostbordet? Motivlacka alla bilar med bilder på människor döda i trafikolyckor? Eller varför inte en bild på ett krossat barn som blivit ihjälkörd av en alkoholist på bag in boxen på bordet på tjejmiddagen? Eller är det bara rökarna vi ska hänga ut? Bilderna biter inte på oss rökare, hur svårt ska det vara att fatta?

Men förbjud cigaretter helt och hållet säger alltid någon puckad dagisfröken när det diskuteras tobak. Eller höj priset till 200:- paketet, det skulle funka tror de. Det är märkligt. Man blir ju rädd när man hör de kommentarerna. Jag har vänner som rökt hasch varje dag sedan flera år tillbaks, inte ens de skulle säga något så korkat.

En höjning av tobakspriset eller ett totallt förbud skulle inte göra något bra för samhället. Det skulle bara gynna de organiserade gängen som står för smugglingen. Hur svårt ska det vara att förstå? Det enda som händer är att samhället misster en stor inkomstkälla och arbetstillfällen. För ciggaretterna måste fraktas och lagras och säljas. När man köper cigg så köper man lite choklad eller godis samtidigt, det står så nära till hands i kön på Pressbyrån och vips så blir det ganska många förlorare.

Ja det blir ju butiksägarna och i slutändan staten som förlorar på det. För inte kommer staten spara pengar på minskad sjukvård av rökare inte. Nej nej, rökarna är ju vinnare även de i denna historien. De kommer att röka på som vanligt. Den enda skillnaden är att det blir billigare. De får hemleverans och det blir enklare att få tag på smuggelcigg för att den undre världen fått en mycket trevlig ökning av antalet kunder. Dessutom så slipper ju rökarna som sagt bilderna när de köper smuggelcigg.

Förbud av tobak, höjt pris och äckliga bilder är tre saker som bara är till fördel för den undre världen. Det leder i slut ändan till att det blir lättare att få tag i cigg, det blir billigare för kunden, det lönar sig att vara kriminell (både för kund och smugglare) och en stor inkomst förlust för staten. Hur svårt ska det vara att förstå egentligen? Är icke rökare så hatiska mot rökare att de slutat tänka?

Jag bara undrar…

Annonser
kommentarer
 1. Trezker skriver:

  Helt sant. Det är förvisso för djävligt att folk röker överhuvudtaget. Men så länge det är lagligt och produkten följer samma skatteregler som allt annat så betalar ju i alla fall rökarna för en del av samhällskostnaden.

  Om det blir olagligt att röka stannar ju inte samhällskostnaden på samma nivå heller. För då tillkommer en jädra massa kostnader i rättsväsendet. Dock lär väl inte rättsväsendet totalt sett kosta mer pengar, budgeten lär väl inte ökas. Men polisen får fler sorters brott att jobba med vilket innebär att såna där petitesser som mord, våldtäkt och grova rån får vänta medans poliserna är upptagna med att sätta dit rökare.

 2. Alex skriver:

  Folk röker, och har alltid gjort. Tror det har minskat en del, men jag tvivlar på att bilder kan få folk att sluta med något beroendeframkallande. Har man väl börjat med dem vart drar man då gränsen?

  Kaffe skapar beroende… Tänk vilken nationell kris det skulle bli om folk inte fick sitt kaffe. Fast att vara beroende är inte bra. Undrar vilken bilder de skulle sätta på kaffepaketen…

  Bra att du visar en annan sida av diskussionen iallafall. Förhoppningsvis har du många läsare!

 3. Trezker skriver:

  En annan väldigt dålig sak folk ägnar sig åt är TV-tittande. Vi borde tvinga kanalerna att sända bilder på sjukligt försoffade människor varannan minut.

 4. Antismoke skriver:

  Höj priserna till 150kr för ett paket cigaretter och ett problem är löst. Staten tjänar 10 miljarder kronor om året på tobak skatterna men förlorar 30 miljarder kronor i sjukvård osv pga tobak. Låt förlusten/vinsten hamna på noll och så gör det mig inget.
  Kanske kan folk sluta röka på stan också. Är skit äckligt!

 5. Carstoned skriver:

  This is a public announcement brought to you by Carstoned.

  JAG ÄR TILLBAKA

  =)

 6. Carin Örthagen skriver:

  För en månad sedan älskade jag mina cigaretter,rökte ett paket röd Prince/dagligen, Efter en månads semestrande i Australien,var jag så äcklad av rökningen tack vare bilderna på baksidan av paketen. Synnerligen effektiv hjälp att sluta efter 30 års nikotinintag

 7. Frillo skriver:

  Kul för dig. Jag har sett bilderna liksom många av mina vänner. Vi röker allihop. Men grattis för att det funkade för dig. Men det säger tyvärr inte så mycket

 8. Frillo skriver:

  Röd prince är njutning på hög nivå ❤

 9. nikita skriver:

  jag röker och jag blir aldrig äcklat av dom här bilderna jag och min kompis har rökt i 7år och vi älskar röka men önska att priset blev billigare 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s