Hej på er alla trollungar

Läste ut ”I trygghetsnarkomanernas land” inatt. Den är skriven av David Eberhard som är överläkare och fd chef på Stockholms läns psykiatriska akutmottagning vid S:t Görans sjukhus. Mycket bra bok som satte ord på massor med tankar jag haft under flera år. Många av dem har jag nämnt i min blogg. En sak vet jag med säkerhet, jag är absolut ingen trygghetsnarkoman, inte enligt mig själv i alla fall. Fast så tänker nog de flesta.

Nu när jag läser igenom mina gamla inlägg så inser jag att även jag är en trygghetsnarkoman utan att egentligen veta om det. Jag är en väldigt stor motståndare till massor med saker i samhället som har med trygghet mm att göra. Jag har nog alltid varit sådan. Jag är inte en orolig person. Jag går inte runt och tänker på en massa saker som skulle kunna hända. Tvärt om så är jag en sådan person som söker adrenalinkickar i saker som man vet har en lite höjd risk. Så i stället för att på ett sjukligt sätt undvika faror så söker jag mig till dem istället.

Detta har gjort att jag ser mig som en person som är motsatsen till vad en trygghetsnarkoman är. Men som vanligt när man läser Sociologi så fattar man att ja visst så är jag inte i överdrivet behov av trygghet, men ser man det hela från ett annat perspektiv så är jag inte så annorlunda än alla andra som jag tror. Det är just därför man ska läsa denna boken. Man tror sig veta vem man är tills man får se en annan syn på det hela.

Han tar upp en massa områden och exempel ur livet i samhället på ett bra sätt. Ett lätt begripligt sätt. Många kommer känna igen sig i denna boken. Många kommer inse att just de är trygghetsnarkomaner. Denna boken tar upp ett mycket stort samhällsproblem. Nämligen problemet med varför allt fler och fler tror sig vara utbrända eller mår dåligt. Sjukskrivningarna ökar. Tiden man är sjukskriven blir allt längre och mer och mer antidepp medicin skrivs ut. Varför? Vad är det som har hänt de senaste 30 åren som gör att så många tex födda på 8o talet skär sig? I denna boken får du svaren på dessa frågor. David Eberhard tar med läsarna på en resa genom en värld med överdrivet behov av trygghet. Han driver och prövar sin tes och drar fram mängder med exempel, alltifrån säketsbälte och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja.

Denna boken borde ingå i kurslitteraturen i grundskolan och är helt klart en av de bästa och mest tänkvärda böcker jag någonsin läst.

Jag har tidigare nämnt David Eberhard i min blogg. Då förstod jag inte honom på samma sätt som jag gör idag. Jag förstod heller inte varför jag reagerade på sättet jag reagerade då på samma sätt som jag gör i dag. Inläget då handlade om Anna Odell på konstfack som spelade psyksjuk och togs in på psykiatrisk klinik.

https://frillo.wordpress.com/2009/05/14/en-sann-konstnar/

Andra inlägg om är inne på lite av vad boken handlar om

Nyhetstorka handlar om Smarta löpsedlar och att inte ta eget ansvar för situationer som är ganska självklara. Man har total avsaknad av självkritik och letar därför ständigt efter syndabockar att skylla på.

https://frillo.wordpress.com/2009/01/27/nyhetstorka/

Skräckbilder på ciggpaket handlar om statens desperataförsök att alltid gå ett steg längre och skapa en trygg frisk värld. Tillslut blir det bara töntigt

https://frillo.wordpress.com/2009/08/12/skrackbilder-pa-ciggpaket/

Finns massar med fler inlägg av saker jag skrivit i bloggen som är med  i boken. Men detta får räcka.

Nästa blogginlägg kommer blir om min sjukdom och mitt hälsotillstånd som är lite sisådär de senaste 2 veckorna

Avslutar detta inlägg med mina 10 budord som jag tycker man ska leva efter.

1. Viljestyrka och motivation är människans vapen nummer 1

Allt du ger dig in på och allt du försöker, klarar du alltid lite mer, lite till och lite bättre eller överhuvudtaget; för tanken måste alltid ge upp innan kroppen gör det 
 

2. Om andra kan, kan du också

Låt inte någon få dig att tro något annat

3. Det är mänskligt att lyckas

Tycker du det låter konstig? Det är det inte

4. Riktiga vänner är de som finns där när det går bra för dig

Allt för många gottar sig i när det går dåligt och kommer och pratar med dig när du misslyckats. Får dig att tro att du nästan var dum som trodde du skulle lyckas för att ingen lyckas med sådant. De personerna är som bortblåsta när det går bra för dig. Medans dina riktiga vänner är håller sig borta när det går dåligt tills du ber dem komma, för de vet kanske inte hur de ska hjälpa dig och känner sig dumma.

5. Alla andra tycker egentligen som du, De vet bara inte om det än

Nu är det  upp till dig att på ett lugnt och sansat sätt förklara hur du tänker

6. Då och då måste man ta en paus och hälsa på hos sig själv

Ibland har man så bråttom att man glömmer stanna upp och känna efter hur man mår

7. Den som inte förstår, ser inte

Engelskans  ”I see” betyder både ”jag ser” och ”jag förstår” och det är så det fungerar. Förstår du inte vad som händer så ser du inte vad som händer. Du bara tror du ser. Kunskap öppnar dina ögon

8. Du är inte vilse om du inte bryr dig om var du är

Sug på denna karamellen lite till. Denna frasen är djup på riktigt

9. Den som somnar nyfiken har förlorat

Genom att inte testa saker du verkar vara intresserad av kan du gå miste om saker du skulle älskat

10. Mindervärdeskomplex är när man inte känner sig så klok och vacker som man faktiskt är

Allt ligger i betraktarens öga. Bli inte din egna fiende. Du är bra, du är vacker som du är

Annonser
kommentarer
  1. charlotte skriver:

    Jag läste boken för många år sedan. Omtumlande och har verkligen förändrat mitt sätt att se världen. Har precis läst ut hans senaste bok Normalt: från vansinnesdåd till vardagspsykoser. Måste säga att den är snäppet bättre. Vasd är friskt och vad är sjukt i dagens samhälle. Var går gränsen?? En fråga man verkligen kan ställa sig. Den ger ett nytt perspektiv till debatten om tex Odell och för den delen större samhällsfenomen. Man börjar tänka!!

  2. Frillo skriver:

    Hej Charlotte. Jag ska läsa den boken också men har beställt en annan av hans böcker som jag ska läsa först. Ser verkligen fram emot att ytterligare lära mig se världen ut hans perspektiv. 🙂

  3. Anonym skriver:

    Vad underbara budord!!! Extra vackert är ”Du är inte vilse om du inte bryr dig om var du är”, fastnar lite i min själ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s