Hej alla små lingontroll.

Jag har diskuterat svininfluensa på chatter och telefon det senaste dygnet. Alltid lika intressant att höra andras åsikter. Det intressantaste måste vara när man frågar. ”Ska du vaccinera dig?” och man får ett mycket självsäkert ”Nej aldrig, jag går inte på den där skiten!” Jaha, vad då då? frågar jag. Och då kommer argumenten. Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man hör dem.

När jag sedan börjar ifråga sätta argumenten blir det genast en aggressiv stämning eller så hinner folk tyvärr inte prata mer utan man får ta det någon annan gång. De som ändå har ”tid” att diskutera får argument efter argument bortblåst, sen kommer alltid påståendet om att de inte bryr sig om de blir sjuka och att det är därför. Men om det verkligen var därför varför sa de inte det direkt då utan kom med en massa andra argument först? Då säger de att de faktiskt inte är så insatta i just svininfluensan och dess vaccin pga att de inte bryr sig och tänker att det händer ju inte mig.

Det är ganska intressant. Varför svarade de på frågan om ifall de skulle vaccinera sig med orden, ”Nej aldrig! Jag går inte på den där skiten”, om de inte är insatta? De vill utge sig för att veta mer än alla andra som vaccinerat sig men det visar sig att de vet mindre. Men varför svarar de inte ”Jag är faktiskt inte så insatt men jag har inte vaccinerat mig mot influensa förut så sannolikheter att jag gör det denna gången är liten.”? Hade de sagt så hade man inte ifråga satt dem utan man hade förstått dem direkt. Faktum är att de trodde sig veta mer än alla andra tills de började få frågor om vaccinet och influensan av mig.

Ni som varit i en diskussion med mig vet att jag sällan kommer med påståenden. Jag ställer oftast bara frågor och så kommer den andra parten fram till svaren själv utan att jag behövt säga att såhär och såhär ligger det till. Det blir oftast bättre stämning då än när man försöker berätta för någon att de har fel. Det kanske inte låter som att det skulle vara mindre provocerande men testa så får ni se. Det är den sk barnmorskemetoden som det så fint heter. Sokrates använde sig av den. Barnmorskemetodens idé är att varje individ själv har all den kunskap hon behöver inom sig för att nå upplysning (buddha). Genom att ställa de rätta frågorna kan man förlösa individens tankefoster.

Fördelen är att när folk blir arga vilket är en ganska vanlig reaktion när folk har fel tyvärr så kan man bara fråga, ”Varför är du så arg? Jag har ju bara frågat dig om varför.” Då inser en del att de inte alls ska vara arga, vissa inser aldrig det tyvärr.

Men varför har folk en så dålig kunskap och varför är de med dålig kunskap så negativa? En av anledningarna kan vara alla negodiler. De finns på skolor, de finns runt fikaborden på arbetsplatser och de finns i omklädningsrummen. Vad är då en negodil och hur känner man igen dem? Det är ganska enkelt att förklara. En negodil är en person som alltid är negativ och sprider sin dynga överallt. Likt krokodiler så har de väldigt stora munnar och pratar på hela tiden, de har väldigt små hjärnor och det i kombination med deras näst intill obefintliga öron gör att man aldrig kan förklara något för en negodil och få dem att ändra åsikt.

Ibland har de det där påklistrade leendet hela tiden de pratar. Nästan som om de hade pratat om något kul/pinsamt de just bevittnat på stan. Det är väl för att de försöker överförtydliga hur dumma alla andra är som inte fattat och att de bara tycker det är komiskt.  Men oftast så sitter de med armarna i kors och är arga. Men inte alltid, ibland pratar de helt lugnt precis som det vore en självklarhet det de säger.  Men många negodiler pratar väldigt mycket. Tomma tunnor skramlar mest heter det ju, och kanske är det så det är. De med mest undertryck innanför pannbenet är  kanske de som låter mest runt fikaborden.

Demokrati är en bra sak. Ett steg mot världsfred. Men det är inte alltid bra. Yttrandefrihet kan vara dåligt ibland, för vissa okunniga personer kan nå ut och sprida sin propaganda precis som om det vore sanning. Det sprider sig från mun till mun och över chatter mm och tillslut så tycker så många så att de andra hakar på för att ”alla” verkar ju tycka så, så det stämmer nog. Tidigare missnöje kan leda till att man lyssnar på personer som man normalt aldrig lyssnar på. Personer som ingen normalt lyssnar på börjar få uppmärksamhet och börjar propagera mer än någonsin. Ta nazismen i Tyskland tex. Ett bra exempel på missnöje, och okunskap bland väljarna. Men nazismen är tyvärr inte det enda exemplet i historien där mentala kalhyggen lyckas övertyga den stora massan med sin okunskap med vad som låter som ”sunt förnuft”.

Så vad säger negodilerna om vaccinet då? Det är ganska intressant men just alla negodilerna har massor med vänner som blivit sjuka av vaccinet. De har fått alla influensa symptom och fått sjukskriva sig och de som inte fått biverkningar har ju fått svininfluensan istället. ”Ja, men min vän fick svininfluensan och sa att det inte var så farligt. Ja, men tog personen prover så det konstaterades att det var svininfluensan och inte bara en vanlig? Ja…, det tror jag”

Är alla negodiler mytomaner? Eller ligger det någon sanning i att just alla deras vänner som tagit sprutan råkat illa ut. Visst skulle man kunna tänka, Jaha, det är därför de är så negativa. Men faktum är att det är samma personer som är negativa till allt.

Hur blev det för mig när jag tog sprutan då?

Jag vaccinerade mig för jag ligger in en riskgrupp. Min läkare sa att det var en bra idé och jag litade  på henne. Samma sekund jag fick sprutan började jag må lite lite illa. Inte mycket men tillräckligt för att ljuga om jag inte nämner det. Men illamåendet försvann under natten. Dagen efter var jag lite ”hängig” och hade ganska ont i armen. Inte när man ansträngde den normalt men skulle någon slagit till mig på armen hade det nog gjort väldigt ont. Hade jag då sjukskrivit mig? Ja, jag tror det, det beror lite på vad man sysslar med. Jag hade nog inte viljat jobba med kunder. Inte viljat gå i skolan om det inte var jätte vikigt. Men det är mer viljan det handlar om. Hade jag tex jobbat som pilot eller programmerare hade jag nog åkt till jobbet om det var mycket att göra. Jag är en person som hellre stannar hemma en dag för mycket. Jobbar gör man så det räcker i alla fall och ingen har nog legat på sin dödsbädd och önskat att det jobbat lite hårdare i livet.  Men alla fick ju inte biverkningar och vissa kanske fick värre. Jag är ingen tönt, så jävla sjuk blev jag ju faktiskt inte att jag skulle avråda från att vaccinera sig. Jag har ju trots allt gått till jobbet sjukare när jag känt att det varit mycket att göra.

Man kan läsa att hälften av alla vaccinerade på en skola blev sjuka och sjukskrev sig i en dag och var tillbaks dagen efter. I samma artikel så ser man att ingen av de på infektionskliniken sjukskrev sig. Hur kommer det sig undrar vissa. Inte alls konstigt tycker jag. Jag skolkade ganska mycket som ung, det är fler som gör, influensavaccinet kunde göra folk sjuka och helt plötsligt fick man  en anledning till att stanna hemma och spela elgitarr hela dagen utan att någon ifrågasatte det. Är det så konstigt att folk sjukskriver sig då? I praktiken funkar det så här, ta vaccinet och ta ut en obetald semesterdag utan tjafs. Hälften av de vaccinerade i en skola sjukskrev sig, det innebär att bara hälften av skolungdomarna insett vilken vinstlott det är att vaccinera sig.

Kvicksilvret i vaccinet är en sak som avskräcker en hel del. Det låter ju faktiskt jätte farligt. Jag håller helt med. Kemi är ju ganska intressant ämne liksom patologi. Ingen har väl lyckats missa att kvicksilver är något riktigt farligt och ohälsosamt. Inte konstigt att folk blir rädda. Men tar de reda på fakta? Det är så intressant att personer som inte kan ett skit om vare sig kemi eller människokroppen har blivit några slags profeter när det gäller patologi. Personer som knappt vet vad kvicksilver är och än mindre etylkvicksilver använder sig av ord som Tiomersal. Visst är det charmigt? Det är som när en 3 åring helt plötsligt säger en riktigt vuxen fras och alla bara skrattar och ler. För alla vet att personen inte har en blekaste aning om vad den just sa. ”The wise can play the fool, but the fool cant play the wise” är en av mina favorit fraser. Lite kortfattat betyder det att en smart person kan låtsa var dum, men en smart person blir inte lurad av någon som försöker verkar smartare än den är.

Jag tog reda på fakta om kvicksilvret. Konstigt vore det ju annars om jag låter någon spruta in kvicksilver i min kropp. Jag Googlade på Svininfluensa och kvicksilver. Det första man hittar är en sida där de säger att ja, det finns kvicksilver men det innehåller endast 2.5 mikrogram kvicksilver och är ungefär det man får i sig på en vecka i den vanliga kosten. Den som drar kvicksilvret som argument kan inte ha försökt ta reda på fakta alls. Det har ju inte varit i deras intresse eftersom den fakta de trodde sig ha om kvicksilver varit till deras fördel. En intressant sak är att negodilerna är så arga på media som sprider skräckpropaganda om svininfluensan och tycker att medierna borde förbjudas att göra så. Sen i nästa sekund är det negodilerna som sprider skräckpropaganda om vaccinet. Dubbelmoralen gör negodilerna till hycklare.

Ni som är rädda för kvicksilvret, äter ni fisk?

Förlamning är en annan sak som flera använder som mot argument. Det har varit svårt att få tag på info om detta. Jag har sökt lite men det mesta är ju typ bara privatpersoners huvudvärk man hittar. Men alla negodiler verkar ju ha hittat fakta. Var hittar man fakta och statistik för detta? Hur många tog vaccinet då på 70-talet? Hur många blev sjuka. Var det hel eller delvis förlamning. Jag fattade det som att det trots allt bara var för några dagar och att de flesta blev helt friska. Är det helt samma vaccin, har inget förändrats sedan 70-talet? Vill alla läkare, forskare och myndigheter att vi ska bli sjuka så att läkemedelsföretag utomlands tjänar pengar? Mörkar WHO, smittskyddsinstitutet och svininfluensan.com något för alla? Tror ni även att månlandningen var en bluff?

Men dessa negodiler vet mer än alla andra som sagt. På något sätt har de lyckats få kunskap som inte sjuksköterskor och läkare har. Eller har de kanske kunskapen men mörkar den. Men negodilerna låter sin minsann inte luras. Men det är intressant att de kan gå ut och säga att sprutan är farlig och att man inte ska ta den när inte ens WHO eller Smittskyddsinstitutet gör det. Inte ens svininfluensan.com som inte alls varit sena med att skriva om negativa saker skriver att man inte ska ta sprutan. Svininfluensan.com gillar att skriva om negativa saker. Det ger fler läsare. Är det någon som räknat alla olika reklamer på produkter på deras sida. Jag antar att ni som säger att läkemedelsföretagen bara gör allt för att tjäna pengar är medvetna om andra medier som tjänar pengar på att skriva negativa saker? Ni har väl tagit era fakta från icke privatägda, icke reklamfinansierade medier så klart. Eller?

Hur allvarlig är då influensan. Tja, den verkar ju ha potential att vara farlig precis som alla andra. De som drabbats upplever ganska milda symptom i alla fall jämfört med det medierna försöker skrämmas med. Mindre än var 10:e behöver uppsöka sjukhus, precis som med alla andra influensor. Men folk vågar köra bil trots att ca 420 dog i trafiken förra året bara i Sverige. Risken att dö i influensa är väldigt liten. 1000-2000 brukar det vara för vanliga influensor. Kanske även för svininfluensan. Jag vet allvarligt talat inte hur många dödsoffer svininfluensan skördat. Men ibland vissa år skördar influensan lite fler offer och kan bli upp till 4000 men då är dessa siffror för hela världen. Verkar vara ganska liten risk att dö. Lika liten är risken för att dö av vaccinet. Folk vågar flyga, åka bil, äta fisk, dricka redbull, äta chips, gå i foppatofflor, röka, gå hem ensam från krogen, snorkla bland hajar, men man vågar inte vaccinera sig mot influensan.

Anledningen till att man vaccinerar sig är för att man inte vill bli sjuk bl a.

Ja, ja, men jag bryr mig inte om jag blir sjuk säger alla när de fått motargument, ”jag kan ta det”, ”jag skiter i om jag blir sjuk en vecka”. Nej men säg det direkt då, så slipper man se massa argument hit och dit, och om du struntar i om du blir sjuk, måste du få dina vänner att strunta i det då också? Måste du sprida osanningar om vaccinet? Att välja att riskera att vara sjuk och att sprida en influensa som riktigt sjuka i riskgrupper kan dö av istället för att ta en spruta och ha ont i armen i en dag och på så sätt gjort sitt för att försöka stoppa spridningen är ju upp till var och en.

Men jag tycker att lika självklart som det är att de inom sjukvården ska vaccinera sig, lika självklart borde det väl vara att folk som jobbar i butiker och träffar massvis med folk varje dag vaccinerar sig? Eller varför inte ta de i restauranger? Borde det inte vara självklart att de vaccinerar sig? Det har ju faktiskt hänt att en restaurang har smittat ner flera hundra gäster pga att någon burit på virus. Men det verkar vara coolt att inte vaccinera sig. Särskilt bland yngre.

Det är verkligen nya innegrejen att vara emot influensavaccin. Det är så det funkar, för något år sedan var det inne att argumentera och sedan när man fick motargument så frågade man om de hade hittat fakta på wikipedia och sen sa man att det står massa skit där som vem som helst kan skriva in. Sen blev det inne att gnälla på särskrivningar.  Nu är det inne att gnälla på alla lättlurade som vaccinerar sig och att sprida sitt propaganda mot vaccin. De som följer detta internetmode är personer som tror de går sin egna väg och inte gillar mode och nymodigheter. Men som sagt de är bara negodiler. De är emot allt som den stora massan är för bara för att. Vissa är emot alla förändringar. Varför ändra på något som funkar. Men hade vi lyssnat på dessa människor hade vi varken haft elektricitet, rock n roll, motorvägar, järnvägar, högertrafik eller fler kanaler än SVT1.

Nu tror dessa otroligt jobbiga människorna att jag är en person som vaccinerar mig mot allt. Tex fågelinfluensan. Svaret är nej, jag har inte vaccinerat mig mot influensor tidigare men jag har tagit resevaccin inför utlandsresor. Fast det verkar ju helt ok bla negodilerna. När fågelinfluensan var i asien var jag i thailand och jobbade som eldartist i och besökte t o m ett typ Zoo med massa olika fåglar som man matade med nötter man kunde köpa. Jag är inte en person som drabbas av hysteri. Jag är en person som tycker det är jobbigt att lyssna på både hysterin om influensan och hysterin mot vaccinet.

Jag råder alla att vaccinera sig. För att slippa vara sjuk, slippa smitta andra och slippa sprida sjukdomen vidare tills den når någon i en riskgrupp. Du kanske klarar att vara sjuk, men det finns de som inte gör det. Allt handlar inte om dig i denna världen. Ni som vill vara rebelliska och trotsiga och följa den coola nej till vaccintrenden som är inne att ha på Facebook kan ju fortsätta med det. Jag tror trots är en viktig utvecklingsfas innan man blir vuxen. Det är inget man kan säga till någon att sluta vara, utan man måste komma på det själv. Hoppas det inte tar lång tid bara. Men alla ni som inte är tonåringar, varför vaccinerar inte ni er?

Jag bara undrar..

Annonser
kommentarer
 1. Morgon soffan skriver:

  Äntligen ett vettigt inlägg i vaccineringsdiskusionen. Nu är det även klart för småbarn att vaccinera sig vilket jag tycker känns skönt då blir det ingen förvirring

 2. Malleballe skriver:

  Tack Frillo för ett inlägg som verkligen behövs!! Dessutom var det otroligt underhållande 🙂
  Har flinat mig igenom hela texten …
  Ha en bra dag !

 3. TraderaHoran skriver:

  TraderaHoran är helt mållös , vilka otroligt bra argument , du har verkligen skrivandets gåva och jag är djupt imponerad.TraderaHoran bugar sig inför dig!
  Ett mycket välbehövt inlägg i dagens samhälle , hoppas bara fler läser det……
  Tusen Tack!
  //TraderaHoran

 4. Men vilket underbart inlägg , jag är djupt imopnerad av ditt skivande.
  TraderaHoran bugar sig inför dig!Du har verkligen skrivandets gåva.Ett underbart inlägg i dagens samhälle , och TraderaHoran håller med dig helt fullt ut.
  Hoppas fler läser inlägget och tar sitt förnuft tillfånga……

  //TraderaHoran

 5. Terese skriver:

  Jag är en av de som vägrar ta vaccinet.
  Med tanke på att det är nästan lika många personer som dött av vaccinet som av själva influensan. Sen är jag allergisk mot pencellin, och vågar inte chansa att få en allergi chock.. Sen tar ju många vaccinet och eftersom jag inte jobbar eller går i skolan är nog inte risken så stor att jag får det.. 🙂

 6. Tigi skriver:

  1. Bara för att man vaccinerar sig innebär det inte att man inte kan bära på smittan och smitta andra. Visst minskar risken, men den försvinner inte.

  2. Jag tänker inte vaccinera mig, punkt och slut. Varför? Jag är svår äggallergiker, så snälla farbror staten tog beslutet att jag ska inte ha nåt vaccin 😀 hohoho, i övrigt går denna influensa mig på nerverna nåt så offantligt, hysteri hit och hysteri dit.. Blah!

  3. Mästarnas mästare *ironi*, negodilernas negodil finner du på illuminati.ifokus.se hehe, sätt dig stadigt innan du öppnar sajten 😀 du lär kikna av skratt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s