Negerboll heter det ju för fan

Publicerat: 29 januari 2009 i Frillosofier, Gamla favoriter
Etiketter:, , , , ,

Jag hade 38.31 i feber i vid 17:00. Ändå kunde jag inte slita mig från bloggen. Var ju tvungen att kolla kommentarerna. Men jag orkar inte skriva något nytt inlägg så ni får hålla till godo med denna


Negerboll heter det ju för fan

What do you call these in Sweden? Nigg….. Öhhhh Weinerbröd………..

Alla kommer väl ihåg scenen från Sunes sommar.

Det finns nog inte en chat jag varit i utan att frågan om det heter negerbollar eller inte dykt upp. Nedan ser ni mitt inlägg jag skrev i en diskussion på Mensa. Detta är mitt första inlägg någonsin där jag verkligen försökt skriva något bra

Jag är Nigerian/Svensk (mulatt) och född här i Sverige. Jag tycker personligen inte att ordet neger är fel, det beror på hur man använder det enligt mig. Det samma kan jag tänka mig bögar känner om ordet bög. Dom få gånger jag behöver använda ett ord för att beskriva en person från afrika använder jag mig av ordet neger, men varje gång jag säger det tänker jag på om det är rätt eller fel att använda det ordet eller inte. Jag har aldrig gillat ordet färgad. Afrikan är ju ett bra ord men det kan man ju bara säga till dem som är medborgare i ett afrikanskt land.

Min far som är fullblods Nigerian använder ordet ”brown baby” när han talar om afrikaner. Men eftersom han är en själv så ”får” ju han kalla dom det han vill. Att kalla en söt afrikansk tjej för choklad pralin kan vara en jätte komplimang eller trakassering beroende på hur man säger det. Gränsen mellan skämt och trakasseri går ju i hur personen som blir utsatt upplever det. Därför ska man vara försiktig med vem man säger det till och hur man säger det. Att säga att många proffsboxare är negrer är inte fel precis som att säga att många receptionister är blondiner. Men att kalla hon i receptionen för blondin när man talar till henne upplevs nog som mycket nedlåtande. Precis som en bög kanske upplever det om man kallar honom bög när man talar till honom.

Ordet svarting tycker jag är mycket nedlåtande. Jag skulle inte vilja bli kallad det. Men jag minns en gång för ett år sedan när jag jobbade som värd och delade ut lakritsbåtar och Ferrari bilar till alla kunder på ett köpcentrum. Jag räckte fram korgen med godis till en snygg tjej och frågade ”godis?”och hon sa. ”Då tar jag en lakritsbåt, för jag gillar svartingar” och så tittade hon mig djupt i ögonen och log. Hon sa ordet svarting och gjorde mig glad. Det är ett bra bevis på att det är inte orden i sig som det är fel på utan hur man använder dom.

Alla i min familj säger negerbollar, jag tycker chokladboll är löjligt att säga. Alla tänker ju negerboll men säger chokladboll.Vem kan ta illa upp av att det heter negerboll? Skulle det finnas någon afrikan som tar illa upp kanske han/hon behöver någon typ av professionell form av hjälp.Man ska inte låta personer med rasistiska åsikter få ändra på hur vi pratar och beter oss. De ska inte ha den makten. De använder ju sig av vår svenska flagga i sin propaganda med. Vad händer här näst? Ska det bli rasistiskt att ha svenska flagga snart med? Ska Svensson i från Svedala inte våga hänga ut sin svenska flagga på husvagnen på midsommar afton för att några understimulerade brukar använda den att pynta statyer med, gör han det kanske någon tror att han tycker illa om andra länder.Jag kan hålla med om att en del tar illa upp av ordet neger, inte minst svenskar kan bli upprörda av att höra andra kallas det. Och av den anledningen tycker jag kanske man ska sluta använda det ordet. Men samtidigt tycker jag vi ska ta tillbaka det och avdramatisera det.

Börja med att införa ordet negerboll igen.

Hmmm

Tilläggas bör väl också att bara för att jag har en far som har afrikanskt ursprung så innebär inte det att jag är afrikan. Jag är ju född och uppväxt i Sverige och har aldrig varit i Afrika och min kontakt med afrikaner har varit mycket begränsad. Jag är nog helsvensk i mitt tankesätt mm. och därför ska kanske inte mina ord läsas som att jag för afrikanernas talan.

Annonser
kommentarer
 1. Jessica skriver:

  Jaaaa klart det heter negerboll. På tal om det så skulle jag beställa det till fika en gång till mina barn. Jag säger då negerboll, hon i kassan kollar surt på mej ock säger: Jag antar du menar CHOKLAD boll, nej sa jag jag menar negerboll…Men vi fick vårt fika 🙂

 2. Carina skriver:

  Säger alltid negerboll. Har alltid gjort det och kommer förmodligen alltid att göra det. Negerbollar är ju gott, inte känner jag att jag nedvärderar någon för att jag använder ett ord om något jag gillar. Tycker att det går för långt precis som du beskriver med svenska flaggan också. Jösses, vågar man sjunga nationalsången överhuvudtaget? Nä, det är nog, klart man håller på sitt land, utan att nedvärdera andra för det. Nu skulle det sitta fint med en negerboll förresten…. =)

 3. Alex skriver:

  Vill bara säga – Heja Sverige!
  Efter 7 månader i ett av världens mest nationalistiska länder har jag insett att det inte är helt fel att vara stolt över sitt land, som faktiskt är tusen gånger bättre än detta överskattade land, iallafall i vissa avseenden. Jag menar vem skulle inte vara stolt att komma från falukorvens, O´boyens och negerbollens hemland?! (Kanske borde tillägga att jag faktiskt är en av dem som benämner den chokladboll. Sorry men det har blivit så inpräntat i min hjärna att oavsett vad jag tänker säga är det alltid det ord som kommer ut.)

 4. Kari skriver:

  Hej. Jag skrev ett helt inlägg senast negerbollsdiskussionen på AB-bloggen var på tapeten. En person hade skrivit ett inlägg där hon påstod det var rasistiskt att säga negerboll. Jag blev förbannad, för jag sa agtt när jag säger negerboll så tänker jag på ett BAKVERK! Inget annat! Men det gjorde uppenbarligen inte hon. Debatten gick i racerfart när jag tog upp ämnet i ett eget inlägg, men jag tycker nog att det gick rätt bra för mej och mina ”anhängare”;)
  Jag har vänner från Jamaica och Gambia och de har jättekul åt det här med ordet negerboll. Direktöversättningen och de politiskt s.k korrektas avsky för ordet får dessa polare att skratta halvt ihjäl sej. Ett tag hälsade ett par av dem varandra med orden”Hey nigger ball, how are you today,man…”
  ———–
  Jag har en gammal blogg här på WP, faktiskt med samma bakgrund som du har, hmm:). Den heter ”Överlevarens daganteckningar” och adressen dit är http://whalefishes.wordpress.com och jag ska försöka skriva lite där…om jag hittar mina inloggningsuppgifter…eh…lösenordet, nånstans.
  Har som sagt inte skrivit där på ett tag eftersom jag aldrig får några kommentarer. Som att prata med sej själv, tycker jag:( Fattar inte det där med att pusha fram sin blogg så den syns…

  Men du är välkommen in att titta.

  Just nu skriver jag för fullt om F-kassan och grillar dem stenhårt på min AB-blogg. Om du är intresserad: kolla http://blogg.aftonbladet.se/10029

  En helgkram från mej. Äh, du får tre:)

 5. GoA skriver:

  Finns inget värre än folk som gör sig lustig över människor som har haft olyckan att födas som svarta.

  Det skulle vara intressant att diskutera den negroida rasen. Varför kan aldrig svarta/färgade lyckas med statsbildning? Ett ex.

 6. Kari skriver:

  Vart tog min kommentar vägen:(? Tog du bort den……näääe?

 7. Carina skriver:

  Va, olycka att födas som svart? Skulle inte tro de känner så själva. Vilken färg har du haft oturen att födas med då? Själv har jag i så fall haft oturen att födas som ett blekansikte, vit alltså. Och när jag säger negerboll, så gör jag mej inte lustig över precis nån.

 8. blavalen skriver:

  Förklara vad du menar, GoA. Oturen att födas svart? Varför skulle det vara otur, menar du?

 9. Trezker skriver:

  Några bittra svarta tänker nog på det som otur, men det är nog ingen stor procent.
  Det finns säkert vita som tycker det var otur att vara född vit också för den delen.

 10. Zune skriver:

  11 maj är det Negerbollens dag. Fira denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

  http://www.negerbollensdag.se

 11. Nana skriver:

  Jag brukar använda mig av ordet mörkhyad istället för neger
  när jag pratar om människor och precis som du tänker jag efter
  varje gång vad som är rätt och vad som är fel. Neger har använts i
  så många negativa sammanhang och kan misstolkas så lätt att jag
  undviker att använda det även om det också är fel. Och att säga
  negerboll är det inget fel på även om det ger än en tankeställare.
  Men jag tror på att ju fler människor som använder neger i normala
  konversationer desto mindre rasistiskt och naturligt blir
  det.

 12. Sophia skriver:

  Håller med dig, det är hur man använder orden och inte bara vilka ord man använder som har betydelse. Så är det i alla sammanhang, de allra oskyldigaste ord kan få en människa att känna sig stött om de uttalas på ett otrevligt sätt. Jag tycker som dig, att vi ska ta tillbaka ordet negerboll och neger och avdramatisera det. Jag har ingenting som helst emot människor med annan hudfärg etc, så därför känns det jobbigt om man ska vara rädd för att bli kallad för rasistisk om man råkar använda ordet neger. Dessutom har jag endast stött på vita människor som reagerat på det och flera färgade jag träffat har själva kallat sig för neger. För mig är neger ett bra ord 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s